8 tips om meer groenten te eten

Het eten van groente is gezond en toch lukt het de meeste mensen niet om voldoende groente te eten. Vaak komt dat doordat we kiezen voor gemak: eten uit pakjes en zakjes is makkelijker, sneller en misschien ook wel lekkerder? Helaas zijn kant en klaar maaltijden lang niet zo gezond.

Veel mensen willen wel meer groente eten, alleen weten ze niet hoe ze dat kunnen aanpakken. Toch is het helemaal niet zo moeilijk om elke dag aan de aangeraden 250 gram groente te komen. In dit artikel lees je waarom groente zo gezond is en hoe je er makkelijk meer van kunt eten.

Hoeveel groente wordt aangeraden?

Vanuit het Voedingscentrum wordt aangeraden om dagelijkse tenminste 250 gram groente te eten. Het kan best lastig zijn om te schatten hoeveel dat is. Daarbij komt dat je de groente zou moeten wegen, zoals het op je bord ligt. Dus heb je de groente gekookt, dan gaat het om 250 gram gekookte groente. Als je het rauw eet, weeg je het rauw. Dat heeft natuurlijk veel invloed op de hoeveelheid.

Voor sla, komkommer of radijsjes is het wegen geen probleem. Deze eet je meestal ongekookt. Maar voor groente als spinazie, die erg slinkt, is het verschil tussen rauw en gekookt wel groot. Weeg je spinazie voor het koken en neem je 200 gram, dan blijft er na het koken misschien maar 100 gram over. Daar zul je dus rekening mee moeten houden als je er voldoende van wilt eten.

Sommige voedingsadviesbureaus adviseren zelfs om nog meer groente te eten. In België wordt 300 gram aangeraden. Uit een studie van de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) and Imperial College London blijkt dat veel gezondheidsproblemen voorkomen zouden kunnen worden als we 800 gram groente per dag zouden eten. Nu is dat wel heel veel en de meeste mensen komen al niet eens aan de aangeraden 250 gram. De meerderheid lukt het maar om 125 gram te eten, slechts 2% haalt wel de 250 gram.

Maar feit is, groente eten is gezond en we zouden hier echt wel wat meer van mogen binnenkrijgen. Het eten van meer groente is namelijk heel belangrijk voor een goede gezondheid.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van groenten?

Ons lichaam heeft allerlei voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. We halen onze energie en bouwstoffen uit verschillende soorten voeding, zoals granen, vlees, fruit en groente. Vooral verse groente zijn enorm belangrijk, omdat ze boordevol waardevolle voedingsstoffen zitten. Dit zijn vooral vitamines, vezels en antioxidanten, die in andere soorten voeding niet voorkomen. Dit zijn de voordelen van groente voor je gezondheid:

1. Vezels

Groente is vezelrijk en dat heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Vezels zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen. Ze nemen vocht op en zorgen ervoor dat de inhoud van de darmen soepel vervoerd kan worden. Vezels zijn daarnaast ook een bron van voeding voor de bacteriën in je darmen en zij hebben weer invloed op je weerstand en energie.

Een ander voordeel van vezels is dat ze je een vol gevoel geven, waardoor je minder calorieën eet en ze je helpen op een gezond gewicht te blijven. Groente bevat weinig calorieën, dus je kunt er lekker veel van eten, zonder dat dit een negatieve impact op je gewicht heeft. Heb je zin om te snacken, dan neem je dus een gezond stukje groente.

2. Bron van antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam helpen in optimale conditie te blijven. Bijvoorbeeld vitamine E, C en spore elementen, zoals seleen zijn antioxidanten. Ze beschermen je cellen door de invloed van vrije radicalen te beperken en kunnen daardoor mogelijk op de lange termijn bepaalde (ouderdoms)ziekten voorkomen. Als je groente eet die rijk is aan antioxidanten, voorzie je je lichaam van de stoffen die het nodig heeft om gezond ouder te worden. Groente die veel antioxidanten bevat, zijn bijvoorbeeld bloemkool, bietjes, broccoli, spruitjes, avocado en asperges.

3. Positief effect op de bloeddruk

Een andere manier waarop meer groente eten goed is voor de gezondheid, is door de positieve impact die het heeft op de bloeddruk. Veel groente bevat het mineraal kalium, dat de bloeddruk kan helpen verlagen. Ook kunnen de vitamines, mineralen en antioxidanten in groente het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen.

4. Goed voor de weerstand

Door groente te eten lever je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om alle processen draaiende te houden. Daar hoort ook de weerstand bij. Je lichaam moet zichzelf beschermen tegen indringers, zoals virussen en bacteriën. Het heeft daarvoor vitamines nodig (zoals vitamine C), maar ook vezels (deze zijn voeding voor de darmflora, die ook een rol speelt in de weerstand) en mineralen. Je weerstand is een complex systeem en het heeft gezonde groente nodig om in optimale conditie te blijven.

5. Gezonde huid

Ook je huid profiteert ervan als je meer groente eet. De antioxidanten, vitamines en mineralen helpen je huid een jongere uitstraling te geven en te behouden. Door groente te eten verklein je de kans op het krijgen van rimpels en de huid blijft zacht en soepel.

6. Beter humeur

Wist je dat een goed humeur voor een deel in de darmen ontstaat? De darmflora is verantwoordelijk voor de productie van een verschillende hormonen, waaronder serotonine. Dit hormoon heeft invloed op hoe je in je vel zit, het helpt je tevreden en gelukkig te voelen. Door groente te eten ondersteun je de darmflora en op die manier dus ook je eigen goede humeur.

Zoals je ziet bevordert het eten van groente op verschillende manieren een goede gezondheid. Belangrijk is daarbij dat je veel varieert. Gelukkig hebben we in Nederland heel veel keuze, zodat je een breed spectrum aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Iedere week 1 kilo vet verliezen?

Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!

Begin direct met afvallen!

8 tips om meer groenten te eten

Nu je weet dat het goed is om meer groenten te eten, vraag je je misschien ook af hoe je dat dan voor elkaar krijgt. Gelukkig vind je hieronder 8 tips om elke dag tenminste 250 gram (en misschien wel 300 gram) groente te eten.

1. Zoek uit wat je lekker vindt

Natuurlijk weet je welke groente je lekker vindt. Maar is dat wel zo? Want heb jij wel eens snijbiet gegeten, of okra, een aardpeer of rammenas? Ook artisjokken, aubergine, knolselderij, postelein en savooiekool zijn onbekenden voor de meeste mensen. Zet dus op een rijtje welke groente je lekker vindt en probeer daarnaast regelmatig eens een nieuwe groente uit. Wie weet verschuift deze van het lijstje onbekend, naar lekker! Zo kun je steeds meer variëren en maak je het jezelf makkelijker meer groente te eten.

2. Snoepen? Neem groente!

Er zijn meerdere momenten op een dag waarop je groente kan nemen. Vooral op het moment dat je zin hebt om te snoepen of een tussendoortje te nemen. Kies dan voor groente, zoals komkommer of een stukje paprika. Nu vinden veel mensen dit lang niet zo lekker als ongezonde snacks zoals chips of een stuk chocola. Maar je mag je groente natuurlijk ook wat smakelijker maken. Besmeer je plakje komkommer met wat kruidenkaas of cottage cheese. Of dip je groente in een gezonde dip van yoghurt met pesto.

3. Ontbijt, lunch, avondeten

Je dagelijkse portie groente hoef je niet in een keer bij je avondmaaltijd te nemen. Je kunt bij elke maaltijd groente eten, als je er een beetje creatief mee omgaat. Smeer eens een lekker groentespread op je boterham, of een andere mager broodbeleg. Je ontbijt kun je ook met groente maken, bijvoorbeeld een gevulde omelet. Groentesoep als lunch is ook een goede optie. Als je ‘s avonds de helft van je bord met groente vult, heb je ongeveer 200 gram. Op die manier kom je elke dag gemakkelijk aan 250 gram groente.

4. Groene smoothies om meer groente te eten

Een andere makkelijke manier om meer groente te eten zijn groene smoothies. Ze zijn lekker, je kunt er meerdere soorten groente in verwerken en ze zijn ook nog eens gemakkelijk om mee te nemen. Je smoothie hoeft trouwens niet per se groen te zijn: worteltjes, paprika, tomaten, wat je ook kiest om erin te doen is goed. Maak je smoothie nog gezonder en lekkerder met specerijen en kruiden, zoals tijm, munt, kurkuma of koriander.

5. Overheerlijke combinaties met groente

Vind jij groente maar saai? Gelukkig zijn er genoeg manieren om toch die maaltijden met groente wat aantrekkelijker te maken. Kies de groente die je lekker vindt en verwerk ze in een lekkere omelet. Vergeet ook de specerijen niet: met wat paprikapoeder of een zelfgemaakte kruidenmix geef je je omelet een bijzondere twist. Ga je pasta eten? Maak dan zelf je tomatensaus en mix er tomaten en wortelen doorheen. Eet een quiche gevuld met groenten of tortilla’s met zalm en broccoli. Er zijn allerlei heerlijke recepten, die niet ingewikkeld zijn, waarmee je eenvoudig meer groente binnen kunt krijgen.

6. Groentesoep maken

Door zelf je groentesoep te maken, kun je zelf bepalen welke groente erin zitten. Soep is een makkelijke manier om groente te eten en je kunt de soep vervolgens invriezen, zodat je een voorraadje hebt voor enkele dagen. Je hoeft enkel maar de groente te snijden, even te laten koken en je bent klaar. Zorg ervoor dat de soep goed gevuld is en als jij een kom gezonde, zelfgemaakte soep eet, heb je zeker alweer 200 gram groente binnen.

7. Wissel af in hoe je groente klaarmaakt

Ook de bereiding van groente kan helpen om het eten van groenten aantrekkelijker te maken, waardoor je meer groente kan eten. Veel mensen doen niet meer dan een pan water opzetten en daarin hun groente koken. Dat wordt natuurlijk wel eentonig. Door groente te koken wordt het zacht en veel van de smaak gaat verloren. Probeer ook daarin af te wisselen: je kunt groente in de oven bereiden met kruiden en specerijen.

Gevulde groenten zijn ook heerlijk, zoals een gevulde paprika of aubergine. Het voordeel van bereiden in de oven is dat je het enkel hoeft te snijden en de oven doet vervolgens al het werk. Probeer ook eens groente te roerbakken, met kip, vlees of vis. Grillen is ook nog een optie, waarmee je je groente een lekker aroma meegeeft.

8. Maak groente lekker

Zoals hierboven al af en toe genoemd werd: geef je groente wat meer smaak door kruidenmixen en specerijen te gebruiken. Ook zelfgemaakte sausjes geven je groente weer een ander smaakje. Doe een gefruit uitje over je boontjes en bereid de bloemkool in de oven met een krokant kaaskorstje. Als je de groente extra lekker maakt, is het makkelijk om er meer van te eten.

Er is ontzettend veel mogelijk, zowel in soorten groente, als in bereidingswijze. Met al deze variaties is er niemand meer die kan zeggen dat hij groente niet lekker vindt. Gebruik deze tips, zodat je elke dag meer groente kunt eten, makkelijker kunt afvallen, en je nooit uitgekeken raakt op groente.

Verlies 1 kilo vet per week met lekker en normaal eten!

Begin direct met afvallen! Geen shakes, koolhydraatarm dieet of andere rare fratsen!

Begin met afvallen
YellowFit

Gezond en blijvend fit met normaal en lekker eten met YellowFit!

Klantenservice

Contact

Veel gestelde vragen

Levering en verzending

Retourneren

Contact

Nyron
Steenovenweg 5
5708HN Helmond
KVK: 52894584