Stoppen met snacken is niet makkelijk. Je bent zeker de enige niet als je van die momenten hebt dat je alleen maar aan snacken kunt denken. Meestal ben je moe of heb je een zware dag gehad. En het enige waar je brein (of je lichaam) op wil focussen is dat lekkere stuk chocola of die zak chips in de kast.
Is snoepen of snacken een verslaving? Als je geen weerstand kunt bieden aan de drang om te eten misschien wel. Als je veel snacks is het lastig om minder calorieën te eten en af te vallen. Daarom vind je in deze blog 15 tips om te stoppen met snacken.
15 handige tips om te stoppen met snacken
Veel mensen houden van snacken, maar zouden er toch wel graag mee willen stoppen. Door elke dag tussendoortjes te nemen, eet je gemakkelijk teveel, waardoor snacken de reden kan zijn dat je aankomt. Verder zijn veel tussendoortjes ook nog eens ongezond: ze bevatten vrijwel allemaal teveel suiker, verzadigd vet en zout.
Veel snacks eten, of ze nu zoet of hartig zijn, kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Behalve overgewicht kan het overmatig eten van ongezonde snacks de oorzaak zijn van vage klachten, zoals een prikkelbare darm, migraine of eczeem. Maar uiteindelijk kan snacken ook de oorzaak zijn van diabetes, versnelde veroudering en hart- en vaatziektes. Dat zijn genoeg redenen om te stoppen met snacken! Gebruik onderstaande tips, zodat ook jij van het snacken af kunt komen en wat kunt afvallen.
1. Twee mogelijkheden: Rustig afbouwen of direct stoppen
Wil je stoppen met snacken, dan kun je dit op twee manieren doen: cold turkey (direct) of door het rustig af te bouwen. Rustig afbouwen heeft als voordeel dat je je lichaam en geest de tijd geeft om te wennen aan een leven zonder (of met minder) snacks. Aan de andere kant kan het lastiger zijn, omdat je toch nog ongezonde tussendoortjes mag nemen en verleid kan worden teveel te nemen.
Cold turkey stoppen kan in dat geval makkelijker zijn. Er is geen keuze, want je neemt gewoon geen ongezonde snacks meer. Een nadeel is dat je last kunt krijgen van ontwenningsverschijnselen, vooral als je veel suiker at. Zo zou je hoofdpijn kunnen krijgen en een sterke trek in je favoriete snacks. Dat kan het stoppen met snacken erg moeilijk maken. Probeer dus de manier van stoppen te vinden die bij je past en waarvan je weet dat je het kunt volhouden.
2. Geen ongezonde snacks in huis halen
Je maakt het jezelf het makkelijkste om te stoppen met snoepen, door geen snoep of snacks in huis te halen. Zet op je boodschappenlijstje wat je nodig hebt en blijf je tijdens het boodschappen doen hieraan vasthouden. Als je geen snacks in huis hebt, kun je ze ook niet nemen. De drempel om te gaan snacken is een stuk hoger als je ervoor naar de supermarkt moet gaan.
3. Gezonde tussendoortjes in de (koel)kast
Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je alternatieven voor snacks in huis hebt. Denk aan nootjes, fruit, yoghurt of snackgroenten. Je kunt ook zelf gezonde tussendoortjes maken. Het is een goed idee om op zoek te gaan naar recepten voor lekkere snacks. Hoe meer alternatieven je hebt die je echt lekker vindt, hoe makkelijker het is om daar voor te kiezen als je trek hebt. Zorg dat je nieuwe tussendoortjes gezond zijn en goed vullen.
4. Afleiding helpt
Als je eenmaal denkt aan snoep, kan de drang om iets te nemen steeds sterker worden. Probeer jezelf dus af te leiden. Dat kan door een blokje om te gaan, iemand te bellen of televisie te kijken (alhoewel dat averechts kan werken, want veel mensen gaan snoepen tijdens het televisie kijken). Zoek iets waarvan je weet dat het je helpt om je af te leiden van die dwangmatige gedachten, zodat het moment voorbij gaat en je vergeet dat je lekkere trek had.
5. Niet snacken is een afspraak met jezelf
Maak met jezelf de afspraak dat je geen ongezonde dingen gaat snacken. Schrijf het op, want door het op papier te zien zie je de afspraak echt voor je. Maak een plan, waarin je je voorneemt dat je, als je trek krijgt, kiest voor gezonde tussendoortjes en dat je snackmomenten (bijvoorbeeld) beperkt tot twee keer per dag. Hang je afspraak op de koelkast of plak een memo op je monitor.
6. Focus op wat wel mag
Stoppen met snacken kan echt moeilijk zijn. Het is niet voor niets dat we het ons telkens weer voornemen en vervolgens falen. Maar dat komt ook doordat we continu focussen op wat niet mag. Daardoor richt je juist veel aandacht op wat je mist en waarom het zo moeilijk is dat je het niet mag. Probeer je aandacht te richten op wat wel kan, wat ook lekker is en vooral ook, hoe gezond dat soort eten is. Op die manier zul je merken dat je gedachten positiever worden en dat stoppen met snacken makkelijker gaat.
7. Tanden poetsen
Een vreemde tip, maar het helpt wel. Krijg je trek in snacken? In plaats van naar de voorraadkast, loop je naar de badkamer. Poets je tanden! De frisse smaak van tandpasta doet de trek in zoet afnemen.
8. Gebruik mindfulness of meditatie
Mindfulness en meditatie kunnen veel steun geven bij het omgaan met storende gedachten en emoties. En in principe is het proberen te stoppen met snacken vooral lastig door de gedachten en emoties die je hebt rondom eten. Mindfulness gaat uit van het standpunt dat je gedachten kunt loslaten zodra ze opkomen. Je hoeft er niets mee te doen. Daarom kunnen deze technieken erg nuttig zijn als je wilt stoppen met snacken.
Voel je de drang om te snoepen opkomen, doe dan een mindfulness oefening en probeer te erkennen dat je gedachten slechts gedachten zijn. Verlang je naar chips, drop, koekjes? Deze gedachten zijn er nu, maar ze gaan vanzelf weer voorbij. Het kan rust geven op die manier met je verlangens om te gaan.
Meditatie kan je helpen inzicht te krijgen in waarom je wilt snoepen. Meestal komt je verlangen naar eten voort uit emoties. Sommige mensen eten omdat ze zich eenzaam, gefrustreerd of angstig voelen. Soms wordt eten gebruikt als beloning of troost. Wanneer je wilt snacken, kun je proberen de tijd te nemen voor een meditatie. Wat voel je, wat wil je bereiken met het snoepen? En hoe zou je dat op een gezondere manier kunnen bereiken? Dit is geen makkelijk proces, maar kan je wel waardevolle inzichten geven.
Iedere week 1 kilo vet verliezen?
Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!
Begin direct met afvallen!9. Eet volwaardige maaltijden
De drang om te snacken kan ook ontstaan doordat je maaltijden niet goed vullen. Als je niet voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten eet, is je eten snel verteerd en kun je honger krijgen. Probeer dus elke maaltijd te zorgen voor verse groente, vlees, vis of vleesvervangers, volkoren granen of rijst. Hierdoor krijgt je lichaam hoogwaardige voedingsstoffen binnen, waardoor je minder snel trek tussendoor zult krijgen.
10. Drink genoeg
Het is niet altijd duidelijk wat je voelt: honger of dorst? Soms interpreteer je de signalen van je lichaam niet goed. Als je lekkere trek hebt, kan het zijn dat je dorst hebt. Voor je iets te eten neemt, zou je kunnen proberen iets te drinken. Neem een glas water of ongezoete thee.
11. Plan wat je eet
Elke dag plannen wat je eet kan helpen om te stoppen met snacken. Een planning geeft je houvast, wat kan helpen om hier niet vanaf te wijken. Bepaal dus ‘s ochtends wat je gedurende dag gaat eten (ontbijt, lunch, avondeten) en plan ook je gezonde tussendoortjes. Zorg dat je deze snacks ook bij je hebt als je van huis bent.
12. Deel je koelkast/voorraadkast slim in
Heb jij je koelkast en voorraadkast wel slim ingedeeld? Dit kan het makkelijker maken om te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Zet gezonde voeding in je koelkast op ooghoogte en leg de ongezondere snacks onderin of meer naar achteren. Bereid gezonde hapjes op tijd voor, zoals gesneden paprika of stukjes komkommer. Heb je trek, dan liggen deze voor het grijpen. Leg in je voorraadkast de koekjes verder weg en zorg dat je makkelijk bij nootjes of een zelfgemaakte snackbar kunt.
13. Eet met aandacht
Onbewust snacken is een van de redenen dat je veel meer eet dan je denkt. Doordat je er met je aandacht niet bij bent (bijvoorbeeld omdat je televisie kijkt of op je smartphone zit), voel je de signalen van je lichaam niet. Neem je iets te eten, zorg dan dat je hier met je volle aandacht bij bent. Niet alleen merk je op tijd dat je genoeg hebt gegeten, je bent ook meer voldaan doordat je optimaal geniet van wat je eet.
14. Gebruik een bakje of weegschaal
Trek in een snack? Geen probleem. Maar het is wel verstandig om je tussendoortje (of dit nu nootjes of dropjes zijn) in een bakje te doen. Ga niet onbeperkt uit de zak snaaien. Je hebt dan helemaal geen zicht op hoeveel je eet. Door een bakje te gebruiken (en je snack af te wegen) heb je je porties onder controle. Zo kun je jezelf toestaan iets lekkers te nemen, zonder dat je uit de bocht vliegt.
15. Gun jezelf een cheatday
Natuurlijk mag je best eens snoepen. Stoppen met snacken is zelfs beter vol te houden als je jezelf af en toe een cheatday gunt. Je kunt dit bijvoorbeeld een keer in de week doen, en op die dag mag je (met mate) de dingen nemen die je zo lekker vindt. Geniet ervan en vervolgens kun je de rest van de week weer met overtuiging kiezen voor gezonde voeding.