6 redenen waarom een koolhydraatarm dieet niet werkt om af te vallen

De laatste jaren is het koolhydraatarme dieet steeds bekender geworden, omdat je er goed mee zou kunnen afvallen. Je schrapt bij dit dieet het grootste deel van de koolhydraten die je normaal gesproken eet. In plaats daarvan ga je meer eiwitten en vetten eten.

Maar kun je echt wel afvallen door een specifieke macronutriënt, in dit geval koolhydraten, uit je dieet te schrappen? En als je granen, aardappelen, rijst en dergelijke niet meer eet, kom je ook voedingsstoffen te kort. De vraag is natuurlijk of dat wel zo gezond is. In deze blog bespreken we 6 redenen waarom een koolhydraatarm dieet niet werkt, wanneer je wilt afvallen.

Waarom een koolhydraatarm dieet niet werkt

Als je wilt afvallen zijn er allerlei diëten waar je uit kunt kiezen. Een van de bekendste is het koolhydraatarme dieet. De naam zegt het al, koolhydraten worden van het menu gehaald en je haalt je energie voortaan uit eiwitten en vetten. Jarenlang werd het gepromoot als een geweldige manier om af te vallen, terwijl het ook nog gezond zou zijn. Dit blijkt echter allemaal niet te kloppen. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht (bron). Je leest hieronder hoe dat zit.

1. Afvallen kan alleen met een calorietekort

Het achterliggende principe van een koolhydraatarm dieet, is dat koolhydraten de boosdoener zouden zijn als het gaat om aankomen in gewicht. Koolhydraten zouden volgens voorstanders worden omgezet in lichaamsvet en daarom zou je ze niet (of bijna niet meer) moeten eten.

Dit is gelukkig onzin. De enige manier waarop is je kunt afvallen is een negatieve energiebalans: minder calorieën eten dan je verbruikt.

En dan maakt het niet uit wat je eet. Of je nu gezond of ongezond, geen of veel koolhydraten eet. Wanneer je minder calorieën eet dan je verbruikt dan val je af. Zo simpel is het!

Een extreem voorbeeld

In 2014 kwam een man in het nieuws die ruim 20 kilo afviel door 6 maanden lang alleen maaltijden van McDonalds te eten. Gezien het feit dat je daar alleen hamburgers (brood) en patat (aardappelen) kunt eten, dus zeer koolhydraatrijk, is het opvallend dat hij toch zoveel kon afvallen.

Wat deze man wel deed, ondanks dat je dat misschien niet zou verwachten, is zich beperken tot een maximum van 2000 calorieën (en minder dan wat hij op een dag verbuikt). En ondanks dat zijn dieet niet erg gevarieerd was (en ook niet rijk aan veel vitamines), kon hij dus wel afvallen. We raden je natuurlijk niet aan om ook zo’n dieet te volgen. Het mag alleen wel duidelijk zijn, dat om gewicht te verliezen, het niet nodig is om gezond te eten of een macronutriënt als koolhydraten te schrappen, maar wel goed te letten op het aantal calorieën dat je eet. Hoeveel je eet heeft impact op je gewicht, niet of je koolhydraten, vetten of eiwitten als bron van energie gebruikt. En daarom werkt een koolhydraatarm dieet niet.

2. Niet alle koolhydraten zijn slecht

Bij het koolhydraatarme dieet worden alle koolhydraten beschouwd als slecht, maar dit klopt niet. Je kunt niet alle koolhydraten over een kam scheren, want volkoren producten leveren veel gezonde voedingsstoffen. Deze heeft je lichaam nodig om gezond te blijven. Als je koolhydraten beperkt, eet je dus geen brood, volkoren pasta, aardappelen, rijst en quinoa en dergelijke meer. Het gevolg is echter dat je hierdoor ook de inname van vezels, een groot aantal B-vitamines en mineralen als ijzer, fosfor, kalium en magnesium beperkt.

Natuurlijk zijn er genoeg producten met koolhydraten die niet gezond zijn. Dat is een hele categorie die je zou kunnen vermijden, maar dat kan zonder dat je koolhydraatarm hoeft te gaan eten. Het gaat dan om snoep en koek, gefrituurde producten, pizza en snacks. Deze producten bevatten niet alleen koolhydraten, maar vooral ook veel suiker en ongezonde vetten. En het is juist die combinatie die deze producten calorierijk maakt waardoor je er snel van aankomt, en niet de koolhydraten. Als je een strak lichaam wilt zijn dat de producten die je direct uit je voedingspatroon moet schrappen en niet koolhydraten!

3. Koolhydraatarm dieet werkt niet omdat het niet vol te houden is

Een van de redenen dat afvallen met een koolhydraatarm dieet niet werkt is, is dat het enorm moeilijk is om vol te houden. Dat komt doordat koolhydraten een groot deel uitmaken van ons voedingspatroon. Ze zijn niet zo eenvoudig te vervangen door iets anders. Dat maakt het dieet behoorlijk omslachtig. Niet alleen moet je veel tijd steken in het aanpassen of bedenken van recepten, het maken van je eten kost meer tijd en het is lastiger om ervoor te zorgen dat je altijd koolhydraatarm eten tot je beschikking hebt.

Hoewel dat op zich te doen is, kost dat dus behoorlijk wat moeite. En hoe meer moeite een dieet kost, hoe moeilijker het is om vol te houden. Daarbij komt ook nog dat je vaak niet met anderen kunt mee-eten. Meestal wil je familie niet met je dieet meedoen en ook op je werk en bij dagjes uit moet je alle verleidingen zien te weerstaan. Een koolhydraatarm dieet volgen betekent een zeer grote aanpassing van je manier van eten. Dat dit vaak moeilijk vol te houden is, is dan ook begrijpelijk, maar betekent wel dat het dieet niet erg effectief is.

4. Je kunt maar weinig eten

Een belangrijk nadeel van koolhydraatarm eten, is dat je er niet veel van kunt eten. Er wordt wel vaak gezegd dat je gevarieerde en lekkere maaltijden kunt klaarmaken, maar je moet dan wel oppassen met hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Je eet tijdens dit dieet nu relatief veel vet en vet bevat de meeste calorieën van de macronutriënten. 

Neem als voorbeeld het gegeven dat je noten mag nemen als snack: rijk aan eiwitten en boordevol gezonde vetten. Het is echter wel zo dat noten veel calorieën bevatten: 25 gram walnoten bevatten 175 calorieën. Ook tussendoortjes als kaas (400 calorieën per 100 gram) of producten van amandelmeel zijn zeer calorierijk (standaard amandelmeel koekje: 125 calorieën). Een koolhydraatarm dieet werkt niet omdat je dus veel koolhydraatvervangers hebt dus enorm veel calorieën bevatten.

5. Overmatig eten na het stoppen met het dieet

Wat ook een nadeel is van het koolhydraatarme dieet is dat veel mensen voortijdig stoppen. Omdat het lastig vol te houden is, sluipen koolhydraten er toch weer in en voor je het weet eet je weer op de normale manier. Maar je hebt wel de hele tijd alles moeten laten staan wat je eigenlijk heel lekker vond. Daardoor is de kans groot dat je na het stoppen met koolhydraatarm eten, gaat genieten van alle dingen die je miste: van chips tot koekjes en van patat tot ijs.

Niet alleen is het dieet dus moeilijk vol te houden, wanneer je stopt krijg je de neiging alles weer te gaan eten wat je gemist hebt en daarvan eet je waarschijnlijk ook teveel. Mocht je afgevallen zijn met het dieet, dan zitten die kilo’s er snel weer aan.

6. Je mist essentiële voedingsstoffen

Koolhydraten zitten in een groot aantal producten. Wanneer je besluit geen koolhydraten meer te eten, zul je veel verschillende essentiële voedingsstoffen missen. Volkoren producten, zoals brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, couscous en bulgur, bevatten allerlei vitamines en mineralen:

  • vitamine B1, B3, B5, B6
  • ijzer
  • magnesium
  • fosfor
  • koper
  • kalium

Verder zijn volkoren producten met koolhydraten ook vezelrijk. Vezels zijn eveneens belangrijk voor je gezondheid. Ze bevorderen een goede werking van de darmen, bieden een bron van voeding voor de darmflora en helpen het risico op bepaalde ziektes, zoals diabetes, kanker en hartziektes, te verkleinen. Dat zijn dus heel wat redenen om koolhydraten niet zomaar uit je dieet te schrappen.

Was jij op zoek naar een dieet om wat kilo’s kwijt te raken en vroeg je je af of het koolhydraatarme dieet iets voor jou was? Na het lezen van dit artikel twijfel je misschien. Koolhydraatarm eten kan nadelen voor de gezondheid met zich meebrengen en is erg moeilijk om vol te houden. 10 kilo afvallen kan echt op een gezondere en makkelijkere manier. Start direct met onze weekmenu’s! Hierin vind je eenvoudige, gezonde en lekkere recepten, waarmee je wel effectief kunt afvallen.

Verlies 1 kilo vet per week met lekker en normaal eten!

Begin direct met afvallen! Geen shakes, koolhydraatarm dieet of andere rare fratsen!

Begin met afvallen
YellowFit

Gezond en blijvend fit met normaal en lekker eten met YellowFit!

Klantenservice

Contact

Veel gestelde vragen

Levering en verzending

Retourneren

Contact

YellowFit
Steenovenweg 5
5708HN Helmond
KVK: 52894584