Fruitdieet: de voor en nadelen!

Een lekkere appel, een fris mandarijntje of een gezonde peer, bijna iedereen houdt wel van fruit. Daarnaast is het ook nog eens super gezond: fruit bevat vezels, vitamines en mineralen die allemaal goed voor je zijn. Zou het fruitdieet dan niet een goed idee kunnen zijn als je wilt afvallen?

Bij het fruitdieet bestaat het merendeel van wat je eet uit fruit. Je kunt zoveel eten als je wilt, maar het is wel belangrijk af te wisselen, zodat je allerlei verschillende soorten fruit binnenkrijgt. Maar is het wel gezond om alleen maar fruit te eten en werkt het wel als je wilt afvallen? In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van het fruitdieet.

Wat is het fruitdieet?

Een dieet dat volledig bestaat uit fruit, dat klinkt veel mensen ideaal in de oren. Het fruitdieet (ook wel fruitarisme genoemd) valt onder het veganistische dieet en tevens is het een crashdieet. Volg je het dieet heel precies, dan eet je echt alleen rauw fruit en geen graanproducten, groente, vlees of vis. Het is dus wel een plantaardig dieet, en ook rauw.

Maar er zijn aanhangers van het fruitdieet die hier wat vanaf wijken en wel met mate groente, noten en zaden eten. Het is vooral belangrijk dat je gaat voor voeding op natuurlijke basis, die niet bewerkt is. Graanproducten zijn dus niet toegestaan. Het fruitdieet kan gebruikt worden die mensen die rauw en onbewerkt willen eten en daardoor willen profiteren van mogelijke gezondheidsvoordelen. Daarnaast kun je het dieet tijdelijk volgen om af te vallen.

Hoe werkt het fruitdieet?

In principe kun jij het fruitdieet toepassen zoals dat goed voelt voor jou. Er zijn geen strakke regels of richtlijnen die je moet toepassen. Dat betekent dat je het soort fruit kunt kiezen dat je wilt en ook de hoeveelheid die je eet. Zolang het fruit maar rauw is. Je kunt het een week lang volgen, maar ook langer. Het wordt aangeraden om intuïtief te eten: eet wanneer je honger hebt en stop zodra je vol zit. Dat betekent dat je niet per se drie maaltijden per dag hoeft te eten, dat kunnen er ook meer of minder zijn. En je mag dus zoveel fruit eten als je wilt.

Wat veel gedaan wordt is het afwisselen van dagen waarop je fruit eet met een dag waarop je normaal eet. Je kunt bijvoorbeeld twee dagen het fruitdieet doen en vervolgens een dag normale voeding eten. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten en essentiële vetzuren. Je kunt dan noten en zaden eten en natuurlijk verse groenten. Omdat rauw eten bij dit dieet past, kun je kiezen voor groenten die je niet hoeft te koken, zoals komkommers, olijven, paprika’s en tomaten. Sommige mensen kiezen ervoor om ook granen te eten, dat staat je natuurlijk vrij.

Wil jij het fruitdieet gaan volgen, dan zijn mag je dat dus zelf vorm geven. Er zijn wel enkele belangrijke uitgangspunten:

  • Je eet puur en onbewerkt, dus rauw
  • Geen alcohol en cafeïne
  • Geen dierlijke producten
  • Geen granen

Vind je dit toch wat te strikt, dan kun je het fruitdieet ook aanpassen. Dat kun je doen door elke dag enkele producten uit belangrijke voedselgroepen te nemen. Zo zou je bijvoorbeeld de helft van je voeding uit fruit kunnen laten bestaan, en de andere helft vullen met groente, wat granen en producten waar je plantaardige eiwitten uit kunt halen, zoals bonen.

Dit is vooral een goed idee als je merkt dat je erg moe bent, hoofdpijn hebt of erge honger krijgt. Het fruitdieet is erg caloriearm. Het toevoegen van wat groente, granen en eiwitrijke producten kan helpen om je van meer energie te voorzien en tekorten te voorkomen.

Een voorbeeld menu in het fruitdieet

Wil jij het fruitdieet proberen? In onderstaand overzicht zie je een voorbeeld van een weekmenu. Hierbij is gekozen om alleen fruit te eten en op twee dagen tussendoor normaal te eten. Het is verstandig om zoveel mogelijk rijp fruit te eten, omdat dit makkelijker te verteren is. Vergeet niet voldoende te drinken, 2 liter per dag. Je kunt thee (zonder suiker) of water drinken.

Dag 1: 1 ananas, 2 kiwi’s, 300 gram aardbeien, 1 peer, 1 appel
Dag 2: 1 sinaasappel, ½ meloen, 1 peer, 100 gram bosbessen, 100 gram kersen
Dag 3: normale dag: je mag groente eten en eventueel granen en eiwitrijke plantaardige producten.
Dag 4: 1 papaja, 300 gram aardbeien, 1 sinaasappel, 2 mandarijnen, ½ meloen
Dag 5: 2 mango’s, 1 peer, 1 appel, 1 banaan
Dag 6: Normale dag
Dag 7: 2 glazen sinaasappelsap, 1 ananas, 300 gram frambozen, 1 appel

Wat zijn de voordelen van het fruitdieet?

Wil jij het fruitdieet proberen, omdat het een lekkere en makkelijke manier lijkt om af te vallen? Dit dieet brengt verschillende voordelen met zich mee.

1. Veel vitamines, mineralen en vezels

Fruit is gezond, daarom wordt er ook altijd aangeraden om tenminste twee stuks fruit per dag te eten. De meeste soorten zijn rijk aan vitamine C, met de ADH aan fruit krijg je tenminste 30% van alle vitamine C binnen die je nodig hebt. Als je alleen nog maar fruit eet, kom je dus gemakkelijk aan je ADH. Verder bevatten bijvoorbeeld mandarijnen, abrikozen en bananen veel vitamine A. Aardbeien zijn rijk aan foliumzuur (vitamine B11). Je krijgt dus veel verschillende vitamines binnen door verschillende vruchten te eten. Een van de mineralen die je uit fruit kunt halen is kalium.

Verder is fruit een goede bron van bioactieve stoffen, die belangrijk zijn voor de gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld flavonoïden en lycopenen. En dan zijn er nog de vezels. Deze spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering, ze geven je een vol gevoel en verminderen het risico op hart en vaatziekten. Hoewel fruit dus heel gezond is, bevat het toch niet alle vitamines, mineralen en macronutriënten die je lichaam nodig heeft om in optimale conditie te blijven. Daarover lees je meer bij de nadelen van het fruitdieet.

2. Minder lekkere trek door fruitdieet

Een van de kenmerken van fruit is natuurlijk dat het zoet is en dat komt doordat het vrij veel suiker bevat. Ondanks dat wekt fruit geen lekkere trek op, waardoor je teveel zou gaan eten. Dat komt doordat fruit niet alleen suiker bevat, maar ook veel vezels. Dit zorgt ervoor dat de suikers minder snel worden opgenomen en dus geen sterke stijging van de bloedsuikerspiegel spiegel veroorzaken.

Het is daarbij wel van belang dat je het fruit heel eet, dus ongepureerd. Veel mensen eten graag smoothies, maar door het pureren gaan de vezels kapot. De suikers worden in dat geval wel snel opgenomen en kunnen je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Verder verzadigt een smoothie ook minder goed en zul je dus nog meer last kunnen krijgen van lekkere trek.

3. Geen ruimte voor ongezonde producten

Wanneer je alleen maar fruit mag eten, betekent dit automatisch dat je geen slechte voeding meer zult eten. Dus geen fastfood, snoep, koek, frituur en andere bewerkte producten. Je eet alleen puur natuur en dat is een voordeel van het fruitdieet.

4. Kan helpen bij het afvallen

Als je op een dag alleen maar fruit eet, heeft dit tot gevolg dat je waarschijnlijk minder calorieën eet dan normaal. Wat veel mensen ervaren is dat het eten van fruit er vanzelf voor zorgt dat je niet teveel eet. Daardoor zou je kunnen afvallen. Ook al bevat fruit relatief veel suiker (het gaat daarbij om fructose), uit onderzoeken blijkt dat er geen verband is tussen fruit eten en overgewicht. Het lijkt er zelfs op dat het omgekeerde het geval is, dat fruit mogelijk kan helpen met afvallen.

Iedere week 1 kilo vet verliezen?

Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!

Begin direct met afvallen!

Wat zijn de nadelen?

Er zijn dus wel voordelen aan het fruitdieet, maar helaas ook (behoorlijk grote) nadelen. We zetten ze hieronder op een rijtje.

1. Te weinig eiwitten

Een van de belangrijkste nadelen aan het fruitdieet is dat je een tekort krijgt aan eiwitten. Fruit bevat geen eiwitten en omdat je er in principe niets anders bij eet, krijg je deze dus niet binnen. Maar eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van het lichaam. Je hebt ze nodig voor het functioneren van je immuunsysteem, voor het aanmaken van hormonen en voor het behoud van je spieren.

Als je besluit het fruitdieet te volgen, is dit wel iets om rekening mee te houden. Een gebrek aan eiwitten kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals bloedarmoede, een verminderde weerstand, verlies van spiermassa en -kracht, tot aan problemen met je hart en bloedvaten. Wil je problemen voorkomen met het fruitdieet, dan kun je het beste het dieet aanvullen met noten en zaden en regelmatig een eiwitshake. Ook kun je de inname van fruit beperken tot 50% van wat je eet en de rest aanvullen met groente en peulvruchten. Volg het fruitdieet in ieder geval niet langer dan een week.

2. Te eenzijdig

Voor sommige mensen zal het aantrekkelijk klinken: alleen maar fruit eten. Je kunt natuurlijk afwisselen tussen allerlei lekkere fruitsoorten. Hoewel deze allemaal een eigen smaak hebben, zal fruit vrij snel al best saai worden. Want fruit is zoet en de kans is groot dat je gaat snakken naar een andere smaak. En dan hebben we het nog niet eens over de textuur, die toch altijd zacht en sappig zal zijn. Dus hoe afwisselend het ook mag lijken, het fruitdieet is erg eenzijdig. Dat maakt het moeilijker om het dieet vol te houden.

3. Gebrek aan voedingsstoffen

Eerder noemden we al dat je door fruit best veel vitamines binnenkrijgt. Maar helaas zitten er in fruit lang niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Behalve eiwitten, vind je evenmin belangrijke mineralen, zoals calcium, ijzer en zink in fruit. Ook gezonde vetzuren en B-vitamines zul je missen als je alleen maar fruit eet. Je lichaam heeft deze echt nodig om gezond en fit te blijven. Een gebrek hieraan kan leiden tot klachten als verlies van spiermassa, een droge huid, verzwakte botten en vermoeidheid. In feite kom je door een fruitdieet dus behoorlijk veel tekort en dat is een van de grote nadelen.

4. Schade aan je gebit

Zoals gezegd bevat fruit veel suiker en dat brengt een risico mee voor je gebit.  Vooral als deze suikers gecombineerd worden met zuur, zoals in sinaasappels en ananas, kan dit ervoor zorgen dat je tandglazuur oplost. En dat zal op den duur leiden tot tandbederf. Ook smoothies zijn erg slecht voor je tanden en kiezen en zorgen voor een grotere blootstelling aan zuren en suiker. Dat is in ieder geval een goede reden om het fruitdieet niet te lang te volgen.

Wat zijn de ervaringen met het fruitdieet?

Als je je afvraagt of het fruitdieet iets voor je is, wil je misschien ook weten wat de ervaringen van anderen zijn. Die zijn erg wisselend. Een vrouw besloot het 7 dagen te proberen, op aanraden van een vriendin. De eerste dagen voelde ze zich goed en had ze geen honger, het fruit verzadigde voldoende. Ook had ze genoeg energie. Het enige nadeel was dat ze wel bleef verlangen naar ander voedsel dan alleen fruit. Ze hield het toch een week vol en viel net iets meer dan een kilo af.

Maar een andere vrouw die het fruitdieet probeerde, merkte dat ze het fruit helemaal niet goed vond vullen. Hoeveel ze ook at, binnen twee uur had ze weer enorm honger. Een andere klacht was dat ze last kreeg van diarree. Met fruit krijg je behoorlijk wat suiker binnen en dat kan laxerend werken. Op deze manier was het dieet voor haar moeilijk vol te houden en ze stopte dan ook na vier dagen.

Er zijn echter ook mensen die erg positief zijn over het fruitdieet. Zo viel iemand er volgens eigen zeggen 30 kilo in 3 maanden mee af. Deze persoon vond het heerlijk om veel fruit te eten, maar ze at er ook wat groente bij. Ze had voldoende energie en voelde zich er prima bij. De reacties zijn dus zo’n beetje fifty-fifty. Hoe je jezelf gaat voelen tijdens het fruitdieet is moeilijk te voorspellen.

Is het fruit dieet aan te raden?

Als laatste punt blijft er dan nog de vraag over: is het fruitdieet aan te raden? Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel. Wij raden het niet aan. Het fruitdieet is in feite een crashdieet, waarbij je alleen maar fruit mag eten. De kans is dus groot dat je erg honger zult hebben. En hoewel fruit op zichzelf heel gezond is, mis je toch allerlei belangrijke voedingsstoffen en ook macronutriënten, zoals eiwitten en vetten. Hierdoor ontstaan er al snel tekorten, en dat kan je gezondheid ondermijnen.

Daarnaast kan fruit, ondanks de afwisseling tussen verschillende soorten, snel saai worden. Afvallen kan op een gezonde manier, zonder hele productgroepen uit je dieet te schrappen en zonder honger.

Verlies 1 kilo vet per week met lekker en normaal eten!

Begin direct met afvallen! Geen shakes, koolhydraatarm dieet of andere rare fratsen!

Begin met afvallen
YellowFit

Gezond en blijvend fit met normaal en lekker eten met YellowFit!

Klantenservice

Contact

Veel gestelde vragen

Levering en verzending

Retourneren

Contact

Nyron
Steenovenweg 5
5708HN Helmond
KVK: 52894584