Ontbijt overslaan als je wilt afvallen: slim of niet?

Het klinkt als een eenvoudige manier om wat minder calorieën binnen te krijgen en daardoor af te vallen. Maar is je ontbijt overslaan als je wilt afvallen slim? Dit is heel persoonlijk. Niet iedereen reageert namelijk hetzelfde op het overslaan van een maaltijd. Voor de één is dit de perfecte manier om makkelijk af te vallen maar voor de ander kan dit een boel nadelen opleveren. In dit artikel zetten we de voor en nadelen voor je op een rij.

Kun je ermee afvallen?

Het overslaan van het ontbijt kan helpen bij het afvallen. Wanneer je alle andere maaltijden gelijk houd en alleen het ontbijt overslaat zou je de dagelijkse calorie-inname verminderen en dus afvallen. Er zijn echter ook studies die aangeven dat het ontbijt een belangrijke maaltijd is en dat het overslaan ervan nadelige effecten kan hebben op het gewicht en de algehele gezondheid.

Het idee achter het overslaan van het ontbijt om af te vallen is dat je door een maaltijd minder ongeveer 500 calorieën minder binnenkrijgt. Hoewel dit kan leiden tot een calorietekort, is dit wel afhankelijk van wat je de rest van de dag eet. Ook is het overslaan van het ontbijt niet voor iedereen geschikt.

Het overslaan van het ontbijt kan namelijk:

 • Leiden tot een verhoogd hongergevoel later op de dag. Hierdoor ben je meer geneigd om te veel te eten of te kiezen voor ongezonde voeding. Dit kan het moeilijker maken om een calorietekort te behouden en kan er uiteindelijk voor zorgen dat je aankomt en niet afvalt.
 • Invloed hebben op je energieniveau en concentratie gedurende de ochtend. Voor sommige mensen kan een stevig ontbijt juist helpen om de stofwisseling op gang te brengen, de bloedsuikerspiegel te reguleren en de eetlust gedurende de dag beter te beheersen. Hierdoor kun je gedurende de ochtend veel beter functioneren.

Gewichtsverlies draait om een ​​gezonde balans tussen voeding, lichaamsbeweging en levensstijl. Het overslaan van maaltijden kan een tijdelijke strategie of trucje zijn, maar op de lange termijn is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde balans tussen voeding en beweging.

Wat zijn de voordelen van je ontbijt overslaan?

Hoewel het ontbijt een belangrijke maaltijd is, zijn er enkele voordelen aan het overslaan ervan. Deze voordelen zijn wel heel persoonlijk en zullen zeker niet voor iedereen gelden. De 4 belangrijkste voordelen die mensen ervaren bij het overslaan van het ontbijt om af te vallen:

 1. Caloriebeperking: Het overslaan van het ontbijt kan helpen om de dagelijkse calorie-inname te verminderen, vooral als je anders een calorierijk ontbijt zou eten. Wanneer je de rest van de dag hetzelfde eet kun je hierdoor afvallen wanneer je een calorietekort hebt.
 2. Scheelt tijd: Het overslaan van het ontbijt kan tijd besparen in de ochtend, vooral als je een drukke levensstijl hebt. Het maken van een ontbijt hoeft niet veel tijd te kosten. Maar als je helemaal niet ontbijt kun je natuurlijk iets langer in bed blijven liggen.
 3. Reguleren van de eetlust: Door het ontbijt over te slaan kan dit voor sommige mensen helpen bij het reguleren van de eetlust en het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline.
 4. Mogelijke voordelen voor de stofwisseling: Sommige onderzoeken suggereren dat het overslaan van het ontbijt de vetverbranding kan stimuleren en de insulinerespons kan verbeteren.

Iedere week 1 kilo vet verliezen?

Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!

Begin direct met afvallen!

Wat zijn de nadelen van het overslaan van je ontbijt?

Het overslaan van het ontbijt voor afvallen kan grote nadelen hebben. Deze nadelen gelden niet voor iedereen. Of je van onderstaande nadelen last hebt is heel persoonlijk. Hier zijn enkele mogelijke nadelen:

 1. Verhoogde honger en eetbuien: Het overslaan van het ontbijt kan leiden tot een verhoogd hongergevoel later op de dag. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens de lunch of diner veel te veel gaat eten. Zelfs zoveel dat je meer calorieën binnen krijgt dan dat je wel een ontbijt had gehad. Ook kan het eetbuien of ongecontroleerd snacken veroorzaken, vooral als je in de loop van de ochtend hongerig wordt.
 2. Minder energie en concentratie: Het ontbijt overslaan kan leiden tot een gebrek aan energie en minder concentratie in de ochtend. Voedsel is de bron van brandstof voor ons lichaam en hersenen, en het overslaan van het ontbijt kan leiden tot een gebrek aan energie en daardoor minder concentratie.
 3. Negatieve invloed op gezondheid: Sommige onderzoeken suggereren dat het overslaan van het ontbijt in verband kan worden gebracht met een hoger risico op gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename, type 2 diabetes en verhoogde bloeddruk. (bron)
 4. Tekort aan voedingsstoffen: Door het ontbijt over te slaan, loop je het risico belangrijke voedingsstoffen te missen die je lichaam nodig heeft, zoals vezels, vitamines en mineralen. Een gebrek aan voedingsstoffen kan invloed hebben op je algehele gezondheid en welzijn.

Hoe kun je het beste beginnen met het ontbijt overslaan?

Als je echter wilt experimenteren met het overslaan van het ontbijt om af te vallen, volgen hier enkele tips:

 1. Begin langzaam: Als je gewend bent om elke ochtend te ontbijten, probeer dan geleidelijk het ontbijt over te slaan. Begin bijvoorbeeld met het verkleinen van je ontbijtporties of verplaats het ontbijt naar een later tijdstip in de ochtend.
 2. Luister naar je lichaam: Luister goed naar je hongergevoelens. Als je geen honger hebt in de ochtend, is het overslaan van het ontbijt een optie. Als je echter honger krijgt, is het beter om naar je lichaam te luisteren en iets te eten. Je lichaam geeft dit signaal niet voor niks.
 3. Drink voldoende in de ochtend: Dit helpt niet alleen om gehydrateerd te blijven, maar kan ook helpen om het hongergevoel te verminderen. Hierdoor heb je minder snel trek in eten.
 4. Zorg voor een voedzaam diner: Zorg ervoor dat je de avond ervoor een voedzame maaltijd eet die voldoende koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en vezels bevat. Dit kan helpen om je energieniveau stabiel te houden tot de volgende maaltijd.
 5. Zorg voor een regelmatig eetpatroon: Kies je ervoor om het ontbijt over te slaan, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een voedzame lunch en avondmaaltijd eet. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en ervoor te zorgen dat je energiepeil op peil blijft.
 6. Het is geen wondermiddel: Probeer het een tijdje uit en evalueer hoe je je voelt. Iedereen is anders. Als je merkt dat je energieniveau daalt of dat je je niet goed voelt zonder ontbijt, is het beter om weer een gezond ontbijt op te nemen in je routine.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen kun je niet simpelweg zeggen dat je kunt afvallen door het ontbijt over te slaan. Het is heel persoonlijk of dit voor je kan werken. Ons advies is altijd om op een normale manier af te vallen. Dus niet door dingen te verbieden, of dit nu het ontbijt, koolhydraten of iets anders is, maar door met een normaal en gezond eetpatroon goede gewoontes aan te leren zodat je gezond en blijvend kunt afvallen.

Verlies 1 kilo vet per week met lekker en normaal eten!

Begin direct met afvallen! Geen shakes, koolhydraatarm dieet of andere rare fratsen!

Begin met afvallen
YellowFit

Gezond en blijvend fit met normaal en lekker eten met YellowFit!

Klantenservice

Contact

Veel gestelde vragen

Levering en verzending

Retourneren

Contact

YellowFit
Steenovenweg 5
5708HN Helmond
KVK: 52894584