Ben je klaar om te ontdekken hoe je die hardnekkige kilo’s kunt aanpakken en je gezondheid kunt boosten? Nou, trek je rekenmachine uit de kast en laten we het hebben over: calorieën tellen!
Heeft calorieën tellen zin?
Als je wilt begrijpen waarom de cijfers op de weegschaal blijven steken, dan moet je weten hoeveel brandstof je tankt. Calorieën zijn die brandstof. Ze zijn als de benzine die je auto laat rijden. Dus als je je lichaam begrijpt, dan wil je weten hoeveel brandstof je elke dag binnenkrijgt.
Calorieën tellen kan dus zeker zinvol zijn, vooral als het gaat om meer gevoel krijgen over voedingskeuzes. Het geeft je meer inzicht in hoeveel energie je via voedsel binnenkrijgt. En uiteindelijk is er maar 1 manier om af te vallen: minder calorieën eten dan je verbruikt. Dit blijkt uit alle wetenschappelijke onderzoeken. En met calorieën tellen kun je dat inzicht krijgen.
De voordelen van calorieën tellen
Calorieën tellen kan verschillende voordelen hebben voor mensen die hun voeding en gezondheid willen verbeteren. Hier zijn enkele van de voordelen:
1. Bewustwording van de calorieën in voeding
Door calorieën te tellen, word je je bewust van de hoeveelheid energie die verschillende producten bevatten. Dit helpt je om te begrijpen welke voedingsmiddelen veel calorieën leveren zonder veel voedingswaarde, en welke voedingsmiddelen juist meer voedingswaarde bieden in verhouding tot hun caloriegehalte. Dit bewustzijn kan je helpen om gezondere keuzes te maken en om makkelijker af te vallen. Je kunt op deze manier makkelijker minder calorieën eten.
2. Je kunt afvallen met calorieën tellen
Het bijhouden van calorieën zal je een duidelijker beeld geven van hoe je gewicht werkt. Je zult merken dat er een directe link is tussen wat je eet en hoe je gewicht verandert. Het is een soort gids om te zien of je op de goede weg bent om je doelen te bereiken. Door je dagelijkse calorie-inname bij te houden en deze te vergelijken met je energieverbruik, kun je zien of je kunt afvallen, aankomen of op gewicht blijven. Wanneer je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt dan val je af (bron).
3. Geeft meer inzicht in de juiste portie groottes
Portiegroottes kunnen echt verraderlijk zijn, en dat is iets wat je ontdekt zodra je begint met calorieën tellen. Je realiseert je dat de ‘normale’ porties die je gewend bent te eten, soms veel meer calorieën bevatten dan je dacht. Dit inzicht helpt je om meer bewuste keuzes te maken over hoeveel je eigenlijk nodig hebt. Het maakt je ook bewuster van de kleine snacks en hapjes die je normaal gesproken zou hebben genegeerd.
4. Je bent flexibel
Het tellen van calorieën betekent niet dat je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden. Je kunt genieten van je favoriete lekkernijen zolang je binnen je caloriebudget blijft. Doordat er geen ‘verboden’ voedingsmiddelen zijn helpt je dit om een normale relatie met eten te behouden.
5. Je gaat bewuster eten
Door je bewust te zijn van calorie-inname word je aangemoedigd om langzamer te eten en te genieten van elke hap. Dit kan je helpen om beter naar je lichaam te luisteren en te stoppen wanneer je verzadigd bent, waardoor overeten wordt voorkomen.
6. Je kunt leren van je gewoontes
Het bijhouden van je calorieën geeft je niet alleen inzicht in je totale voedingsinname, maar het biedt ook een kans om dieper in te gaan op je eetgewoonten. Misschien merk je dat je vaak naar snacks grijpt wanneer je gestrest bent of dat je ‘s avonds meer calorieën consumeert. Dan kun je deze gewoontes afleren door bijvoorbeeld is anders te gaan doen wanneer je gestrest bent.
Iedere week 1 kilo vet verliezen?
Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!
Begin direct met afvallen!De nadelen van calorieën tellen
Calorieën tellen is zeker niet zonder nadelen. Sommige mensen kunnen door het tellen van calorieën stress ervaren. Alle nadelen op een rij:
1. Te veel focus op de cijfers
Het tellen van calorieën kan ervoor zorgen dat mensen zich te veel focussen op cijfers. Ze kunnen hierdoor vergeten naar hun lichaam te luisteren. Honger, verzadiging en hoe je je voelt zijn ook belangrijk.
Voorbeeld: Stel, je hebt voor de dag nog 200 calorieën “over”. Maar je hebt geen honger. Toch kun je denken: “Ik mag nog iets eten” en eet je, ook al had je geen trek. Aan de andere kant, als je nog honger hebt maar je hebt je “limiet” bereikt, kun je besluiten om niet te eten, wat niet altijd goed is.
2. Calorieën tellen kan stressvol zijn
Calorieën tellen kan voor sommige mensen stressvol zijn. Ze kunnen zich schuldig voelen als ze over hun dagelijkse limiet gaan of zich gefrustreerd voelen als ze niet precies weten hoeveel calorieën iets bevat.
Je gaat bijvoorbeeld uit eten en het restaurant heeft geen calorie-informatie. Dit kan ervoor zorgen dat je niet echt geniet van je maaltijd omdat je je zorgen maakt over hoeveel je eet.
3. Kwaliteit en kwantiteit zijn belangrijk
Als je alleen naar calorieën kijkt, mis je soms de voedingswaarde van wat je eet. Twee voedingsmiddelen kunnen dezelfde calorieën hebben, maar een kan vol zitten met voedingsstoffen en de andere niet.
Een avocado kan bijvoorbeeld evenveel calorieën bevatten als een bak chips. Maar de avocado bevatten gezonde vetten, eiwitten en vitaminen, terwijl de chips bijna geen voedingswaarde biedt.
4. Kan leiden tot een ongezonde relatie met eten
Sommige mensen kunnen obsessief worden over calorieën tellen. Ze kunnen voedsel gaan zien als “goed” of “slecht” op basis van het caloriegehalte. Dit kan leiden tot een ongezonde relatie met eten, waarbij voedsel een bron van angst wordt in plaats van plezier en voeding.
Wanneer je bijvoorbeeld een stuk taart eet op een verjaardagsfeestje en je weet dat het over je calorieën limiet gaat, kun je je de rest van de dag schuldig voelen.
5. Calorieën kunnen en mogen afwijken
Het tellen van calorieën is niet altijd 100% nauwkeurig. De calorieën op verpakkingen kunnen en mogen iets afwijken. Ook het bereiden van voedsel kan het aantal calorieën veranderen.
Als je bijvoorbeeld een stuk kip grilt, kan het water verliezen en daardoor meer calorieën per gram bevatten dan rauwe kip.
Hoe kan ik het beste calorieën tellen?
Je kunt op verschillende manieren calorieën tellen. Hieronder vind je de belangrijkste:
1. Voeding wegen
Als je precies wilt weten hoeveel calorieën je eet, is het handig om je voeding te wegen. Want een grote appel bevat bijvoorbeeld meer calorieën dan een kleine.
Je kunt een keukenweegschaal gebruiken en alles wat je eet eerst wegen en uitrekenen hoeveel calorieën dit bevat. Dit is een hele tijdrovende, maar wel de meest nauwkeurige, manier om calorieën te tellen.
3. Etiketten lezen
Op de meeste voedingsmiddelen in de winkel staat een etiket. Hierop kun je zien hoeveel calorieën er in zitten. Vaak zie je staan: ‘per 100 gram’ of ‘per portie’. Let goed op dit verschil!
Stel je hebt een zak chips. Op het etiket staat: “500 kcal per 100 gram”. Als je 50 gram chips eet, heb je dus 250 kcal gegeten. Dit kun je dan noteren in je app of stukje papier om bij te houden hoeveel calorieën je die dag hebt gehad.
4. Een app gebruiken
Een app kan het tellen van calorieën makkelijker maken. Je hoeft alleen maar in te voeren wat je hebt gegeten, en de app doet de rest.
Download een calorieëntel-app op je telefoon, zoals MyFitnessPal of Yazio en voer in wat je eet. De app zoekt dan op hoeveel calorieën erin zitten. De app houdt bij hoeveel calorieën je elke dag eet.
Wat is de beste app om calorieën te tellen?
Je kunt natuurlijk ook een app gebruiken om calorieën te tellen. Er zijn verschillende apps die je hiermee kunnen helpen:
YellowFit app
Met onze app krijg je iedere week een heerlijk weekmenu en doen wij al het rekenwerk voor je. Je niet te berekenen wat de caloriebehoefte is of hoeveel calorieën je eet op een dag. Je kunt gewoon het weekmenu volgen en iedere week een kilo vet verliezen. Je kunt hier direct starten.
MyFitnessPal
Dit is misschien wel de bekendste calorieënteller-app. Je kunt voedsel zoeken in een uitgebreide database, zelf voedingsmiddelen toevoegen en zelfs streepjescodes scannen om voedingsinformatie te krijgen. Daarnaast kun je je oefeningen, waterinname en voortgang bijhouden.
Yazio
Deze app is niet alleen een calorieënteller, maar helpt je ook bij het bijhouden van macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Het heeft ook een database met gezonde recepten.
FatSecret
FatSecret is zowel een calorieënteller als een dieetdagboek. Een van de unieke kenmerken is de mogelijkheid om foto’s van je maaltijden te maken, waardoor je visueel kunt bijhouden wat je hebt gegeten.
Veel gestelde vragen over calorieën tellen
Er zijn een aantal vragen die vaak naar voren komen als het gaat om calorieën tellen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen:
Niet helemaal. 100 calorieën van groente is gezonder dan 100 calorieën van snoep. Het is belangrijk hoeveel calorieën je eet maar het is ook zeker zo belangrijk waar je calorieën vandaan komen!
Ja, als je minder calorieën eet dan je verbrandt, zul je afvallen. Maar het is ook belangrijk waar die calorieën vandaan komen. Je wilt zoveel mogelijk gezonde voeding eten om gezond en fit te blijven!
Dit hangt af van je leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en gezondheid. Gemiddeld hebben volwassen vrouwen tussen de 1.800 en 2.400 calorieën per dag nodig, en mannen tussen de 2.200 en 3.000. Je kunt dit precies berekenen in onze caloriebehoefte calculator.
Zeker niet. Het kan helpen om een idee te krijgen van hoeveel je eet, en hoeveel calorieën nodig zijn om op gewicht te blijven of af te vallen. Wanneer je dit inzicht hebt kun je het op gevoel doen.
Geen paniek. Eén dag te veel eten zal je echt niet dik maken. En twee dagen ook niet. Eet de volgende dag gewoon weer gezond. En dan ben je weer in balans.
Conclusie
Calorieën tellen kan je helpen om gezonder te eten en af te vallen. Maar vergeet niet: het gaat niet alleen om calorieën. Het is ook belangrijk wát je eet. Kies dus voor gezonde voeding en vergeet niet te genieten van eten!