De geboorte van een kind is een onvergetelijke gebeurtenis die je leven voor altijd verandert. Na negen maanden van zwangerschap en veranderingen in je lichaam, is het logisch dat je weer naar je ‘oude gewicht’ terug wilt Het is echter belangrijk afvallen na de zwangerschap met geduld, begrip en realistische verwachtingen te benaderen. In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt nemen om na een bevalling weer terug te keren naar je gewicht.
Aankomen tijdens de zwangerschap
Als je zwanger wordt, verandert er veel in je lichaam. Dat is ook nodig, want door die veranderingen kan je lichaam goed voor je kind zorgen. Je ongeboren kind krijgt gedurende die negen maanden, alles wat het nodig heeft. Die veranderingen zorgen ook voor een ander lichaamsgewicht. Dit zijn de zwangerschapskilo’s.
Wat is een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap?
Aankomen tijdens de zwangerschap is dus heel normaal. Maar er zit een grens aan wat gezond is en ook nodig is voor je baby. Een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap is tussen de 11 en 15 kilo. O.a. de baby, de placenta, het vruchtwater, borstweefsel en wat extra vetopslag zijn hier verantwoordelijk voor. Het extra vetweefsel is nodig om ervoor te zorgen dat je een energiereserve hebt en om borstvoeding te kunnen geven na de bevalling.
Wanneer kun je afvallen na de zwangerschap?
Afvallen na de zwangerschap is na de geboorte van je kind niet het eerste waar je aan denkt. Je zal het druk genoeg hebben met het verzorgen van je zoon of dochter. Maar als de rust weer wat is weergekeerd, ga je vast weer eens op de weegschaal staan. En wie weet zie je dan dat je meer bent aangekomen, dan je verwacht had. Het is het beste om op een gezonde manier dit gewicht weer te verliezen.
De eerste weken na de zwangerschap moet je eerst ontzwangeren
Je bent namelijk wel net moeder geworden. Wat en hoeveel je eet, beïnvloedt niet alleen jezelf, maar ook je baby (zeker als je borstvoeding geeft). Het is ontzettend belangrijk goed voor jezelf te zorgen, zowel mentaal als fysiek. De eerste dagen en weken zal je lichaam moeten ontzwangeren. Alle hormonen, maar ook je spieren en bindweefsels zullen weer in balans moeten komen na de bevalling. Op emotioneel niveau heb je al een hoop op je bordje liggen, er is een heleboel veranderd in je leven waar je mee moet omgaan. Je hebt je energie dus wel nodig en gezonde voeding kan daar een hoop aan bijdragen.
De x belangrijkste tips voor afvallen na de zwangerschap
Met deze x tips kun je afvallen na de zwangerschap en die zwangerschap kilo’s weer snel kwijt raken:
1. Gun jezelf Tijd
De eerste stap in afvallen na de zwangerschap is het gunnen van jezelf tijd om te herstellen. Je lichaam heeft tijd nodig om te genezen van de fysieke inspanningen van de bevalling en om hormonen weer in balans te brengen. Forceer jezelf niet om snel weer in je oude jeans te passen. Een realistisch en gezond gewichtsverlies is ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week.
2. Doe geen crashdieet
Als je wilt afvallen na je zwangerschap, is het het beste om te kiezen voor een gezonde manier van afvallen. Je kunt beter geen crashdieet doen. Crashdiëten plegen een aanslag op je lichaam en dat altijd een slecht idee, maar zeker als je net een zwangerschap hebt gehad. Tijdens een crashdieet creëer je heel groot calorietekort: je eet veel minder calorieën dan je lichaam nodig heeft. Daardoor kun je inderdaad afvallen, maar je mist wel allerlei essentiële voedingsstoffen.
Na de bevalling heb je deze voedingsstoffen juist nodig om te herstellen, om te kunnen omgaan met het nieuwe levensritme en om voor je kind te kunnen zorgen. Dit is nog extra van belang als je borstvoeding geeft.
Niet alleen ontzeg je je waardevolle voedingsstoffen tijdens een crashdieet, je zult ook een gebrek aan energie gaan voelen. Omdat je te weinig calorieën binnenkrijgt, heb je honger, word je moe en kun je het dieet ook maar moeilijk volhouden. Beter is het dus, om het jezelf niet zo moeilijk te maken en te kiezen voor een manier van afvallen, waarbij je gezond kunt afvallen, je geen honger hoeft te lijden en je genoeg energie hebt om de dag door te komen. Je kunt bijvoorbeeld starten met onze weekmenu’s.
3. Afvallen na de zwangerschap met borstvoeding
Niet alleen is borstvoeding geven het beste voor je kind, het is ook goed voor jezelf. Naast dat het geven van borstvoeding de kans op diabetes en borstkanker helpt verkleinen, kan het ook helpen bij het afvallen na de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen die borstvoeding geven weer sneller op gewicht zijn dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Door borstvoeding te geven heeft je lichaam extra energie nodig. Wanneer je gezond eet haalt je lichaam deze extra energie uit je vet reserves en kun je afvallen.
4. Kom in beweging
Het is verstandig het na je bevalling rustig aan te doen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, vooral je bekken en buik. Dit geldt vooral als je een keizersnede hebt gehad. Afhankelijk van de omstandigheden (je eigen lichamelijke fitheid voor de zwangerschap, de bevalling zelf en je fysieke herstel), kun je na enkele weken weer beginnen met rustig bewegen.
Eerst kun je rustige vormen van bewegen proberen, zoals wandelen, fietsen. Gun jezelf de tijd om op krachten te komen. Na ongeveer 6 tot 12 maanden is het meestal mogelijk om weer intensief te sporten.
Let op dat je nog geen buikspieroefeningen gaat doen. Deze hebben meer tijd nodig om te herstellen (en helpen ook niet om af te vallen). Naarmate je lichaam went aan het bewegen en je weer fitter wordt, kun je wat zwaarder gaan trainen.
Iedere week 1 kilo vet verliezen?
Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!
Begin direct met afvallen!5. Kies voor gezonde vetten
Gezonde vetten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Mensen die willen afvallen na de zwangerschap denken vaak dat ze vetten helemaal moeten mijden, maar dat is echt niet het geval. Zeker als je borstvoeding geeft, heb je deze vetten nodig. In moedermelk zitten veel gezonde vetten, die helpen bij de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Je zou dus regelmatig voedingsmiddelen moeten eten die omega-3 vetzuren bevatten. Avocado’s, noten en vette vis zijn goede bronnen van gezonde vetten.
Maar let wel op: vetten bevatten ook heel veel calorieën. Het is dus heel makkelijk om te veel calorieën binnen te krijgen met deze producten. Eet deze daarom wel met mate.
6. Verminder stress in je leven
We weten allemaal dat stress slecht voor ons is. En hoe leuk het ook is om een kind te krijgen, de meeste moeders ervaren behoorlijk wat stress als de kleine is geboren. We leggen de lat heel hoog, we willen het beste voor ons kind, we willen de meest geweldige ouders zijn. De spanning die dit veroorzaakt zorgt ervoor dat ons lichaam meer van het stresshormoon cortisol aanmaakt. En van stress kun je weer aankomen.
Cortisol zorgt ervoor dat je spijsvertering niet optimaal werkt. De vetverbranding komt op een laag pitje te staan, want het lichaam neemt eigenlijk alleen maar de suikers uit je spieren als energiebron, omdat die direct beschikbaar zijn. En ook daarom ga je naar suiker verlangen en zul je meer willen snoepen. Stress zorgt er dus voor dat je meer lekkere trek krijgt en minder vet verbrandt. Geen wonder dat je dan gemakkelijk aankomt.
Ontspanning is dus heel belangrijk. Het kan moeilijk zijn om een momentje voor jezelf te vinden, als je net een baby hebt gekregen. Maar probeer regelmatig even iets te doen waar jij van ontspant: even mediteren, een wandeling met de hond, een warme douche of een avondje uit met je partner. Zorg dat je regelmatig kunt opladen, zodat je mentaal en fysiek weer energie opdoet.
7. Afvallen na de zwangerschap door voldoende te drinken
Water drinken helpt je op verschillende manieren bij het afvallen na de zwangerschap. Ten eerste kun je iets drinken op het moment dat je verlangt naar een tussendoortje. Je hebt dan weer even iets in je maag. Maar voldoende vocht helpt bij een gezonde en efficiënte stofwisseling en zorgt voor een verhoogd verbruik van calorieën. En voldoende vocht is natuurlijk heel belangrijk wanneer je borstvoeding geeft.
8. Zorg voor voldoende slaap
Na de zwangerschap kan het zorgen voor een goede nachtrust een uitdaging zijn, vooral omdat de zorg voor een pasgeboren baby veel energie en tijd kost. Niettemin is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende slaapt. Pas je slaapritme zoveel mogelijk aan op het slaapritme van de baby. Wanneer je baby een dutje doet, kun je zelf ook een dutje doen. En verdeel in de nacht zoveel mogelijk de taken met je partner zodat je voldoende uitrust en daardoor de energie hebt om actief te zijn.
9. Afvallen na de zwangerschap met gezonde snacks
Na de zwangerschap is het logisch dat je regelmatig nog behoefte hebt aan een snack tussen de maaltijden door, zeker wanneer je borst voeding geeft. Maar wanneer je wil afvallen na de zwangerschap is het belangrijk om te kiezen voor de gezonde tussendoortjes die laag in calorieën zijn. Hier zijn enkele voorbeelden: fruit, groenten, magere zuivel, eieren en magere vleeswaren.
Conclusie
Afvallen na een zwangerschap vereist geduld, begrip en een gezonde benadering van je lichaam. Je hebt tijdens de zwangerschap flink wat doorgemaakt, en het herstellen van je lichaam heeft tijd nodig. Kies voor een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en makkelijke weekmenu’s terwijl je aan je gewichtsdoelen werkt. Onthoud dat je gezondheid, welzijn en de zorg voor je pasgeboren baby prioriteit hebben. En vergeet niet dat je een sterke, prachtige moeder bent, ongeacht het gewicht op de weegschaal.