Plaatselijk vet verbranden? Kan het echt?

Wie heeft er niet gedroomd van een plattere buik, strakkere armen of beter gedefinieerde benen? In dit artikel duiken we in de wetenschap en mythen van plaatselijk vet verbranden. We bekijken hoe het lichaam vet verbrandt en hoe je specifieke spieren kunt versterken.

Wat is plaatselijk Afvallen?

Plaatselijk vet verbranden is het idee dat je vet kunt verliezen op specifieke delen van je lichaam door gerichte oefeningen te doen voor dat specifieke gebied. Stel je voor dat je met enkel buikspieroefeningen een sixpack tevoorschijn kunt toveren, zonder dat er enig ander vet op je lichaam verdwijnt. Klinkt als een droom, toch?

Is plaatselijk vet verbranden mogelijk?

Helaas, ondanks wat sommige fitnessgoeroes en -producten je willen doen geloven, werkt het lichaam niet op deze manier.

Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan en deze wijzen allemaal uit dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is:

 • Een studie bij 24 personen die zes weken lang alleen oefeningen deden die gericht waren op de buikspieren, toonde geen vermindering van buikvet aan[1].
 • Een andere studie die 40 vrouwen met overgewicht en obesitas gedurende 12 weken volgde, vond dat weerstandstraining van de buikspieren geen effect had op het verlies van buikvet, vergeleken met alleen een dieet[2].
 • Een onderzoek gericht op de effectiviteit van weerstandstraining voor het bovenlichaam omvatte 104 deelnemers die een trainingsprogramma volgden dat alleen hun niet-dominante armen trainde. Het resultaat? Vetverlies was verspreid over het hele lichaam, niet alleen de arm die werd getraind[3].
 • Verschillende andere onderzoeken hebben vergelijkbare bevindingen opgeleverd, met de conclusie dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is.

Hoe kiest het lichaam waar het vet wordt verbrand?

Het lichaam slaat vet op en verbrandt het op een manier die wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hier volgt een korte uitleg over hoe dit proces werkt:

 1. Genetica: Onze genen hebben een aanzienlijke invloed op waar we vet opslaan en waar we het eerst verliezen. Als de leden van je familie bijvoorbeeld de neiging hebben om gewicht rond de buikstreek op te slaan, heb je grote kans dat dit bij jou ook het geval is.
 2. Hormonen: Hormonen spelen een cruciale rol bij de vetverdeling en -verbranding. Bijvoorbeeld:
  • Insuline: Reguleert de opslag van glucose in cellen, waar het kan worden omgezet in vet als het niet wordt gebruikt.
  • Cortisol: Een stresshormoon dat de vetopslag kan bevorderen, vooral in de buikstreek.
  • Oestrogeen en Testosteron: Deze hormonen beïnvloeden de vetverdeling. Vrouwen slaan bijvoorbeeld vaker vet op in de heupen en dijen, terwijl mannen meer geneigd zijn om vet op te slaan in de buikstreek.
 3. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, veranderen onze metabolismesnelheid en hormoonspiegels, wat kan leiden tot veranderingen in vetopslag en vetverbranding.
 4. Algehele gezondheid en lifestyle: Zaken zoals slaap, stress, voeding en lichamelijke activiteit kunnen allemaal invloed hebben op waar het lichaam vet verbrandt. Bijvoorbeeld, een consistent slaaptekort kan leiden tot een verhoging van het cortisolniveau, wat de vetopslag rond de middel kan bevorderen.
 5. Willekeur van het lichaam: Het is ook belangrijk te begrijpen dat het lichaam geen specifieke ‘volgorde’ heeft voor vetverbranding die voor iedereen gelijk is. Terwijl de bovengenoemde factoren invloed hebben, reageert ieders lichaam uniek, afhankelijk van een combinatie van genetische, hormonale en lifestyle-factoren.

Het proces van vetverbranding is complex. Hoewel we enige invloed kunnen uitoefenen op onze vetverdeling door levensstijlkeuzes, zijn er bepaalde aspecten, zoals genen en hormoonspiegels, die we niet kunnen veranderen. Het is belangrijk om een ​​gezonde levensstijl te handhaven en te begrijpen dat ieders lichaam op zijn eigen unieke manier reageert. Plaatselijk vet verbranden is, hoe mooi het ook klinkt, dus niet mogelijk.

Iedere week 1 kilo vet verliezen?

Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!

Begin direct met afvallen!

Hoe kun je dan vet verliezen?

Ondanks dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is, kun je natuurlijk wel in je gehele lichaam vet verbranden. En de enige manier om af te vallen is door een calorietekort te creëren. Simpel gezegd betekent dit dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Het maakt dan niet uit of je 10 kilo of 20 kilo wilt afvallen.

Wat is een Calorietekort?
Een calorietekort ontstaat wanneer je minder calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft. Door dit tekort gaat je lichaam over op opgeslagen vetreserves voor energie, wat leidt tot gewichtsverlies.

Ontdek onze weekmenu’s
Het kan een uitdaging zijn om elke dag uit te zoeken wat je moet eten om binnen je caloriebudget te blijven. Probeer daarom onze op maat gemaakte weekmenu’s. Hiermee ontvang je:

 • Een divers en gebalanceerd weekmenu dat past bij jouw persoonlijke caloriebehoefte.
 • Heerlijke en voedzame recepten die je zullen helpen je doelen te bereiken zonder het gevoel te hebben dat je op dieet bent.
 • Gemak van boodschappen doen met een duidelijke ingrediëntenlijst voor de hele week.

Geen giswerk meer, geen urenlange maaltijdplanning. Met onze weekmenu’s heb je altijd een plan bij de hand dat is afgestemd op jouw behoeften en kun je afvallen zonder honger.

Strakker door gericht spieren te versterken

Hoewel plaatselijk vet verbranden een mythe is, biedt gericht spieren versterken een effectief alternatief. Door bepaalde spiergroepen te trainen, kun je de vorm en het uiterlijk van specifieke lichaamsdelen verbeteren. Laten we dieper ingaan op deze aanpak.

1. Wat betekent gericht spieren versterken?

Bij gericht spieren versterken kies je oefeningen die zich richten op specifieke spieren of spiergroepen. Dit zorgt voor spiergroei en definitie in dat gebied. Je kunt bijvoorbeeld squats doen om de spieren in je benen te versterken en hiermee strakkere benen te krijgen.

2. Waarom kiezen voor gericht spieren versterken?

Er zijn verschillende redenen:

 • Terwijl het plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is, kan het versterken van de spieren eronder die gebieden er strakker en meer getoned laten uitzien.
 • Sterkere spieren kunnen helpen bij dagelijkse activiteiten en het verbeteren van je algehele fysieke prestaties.

Gericht spieren versterken biedt een realistisch pad naar het verbeteren van specifieke delen van je lichaam. In combinatie met een calorietekort en lichaamsbeweging, kan deze aanpak helpen om die ‘probleemgebieden’ aan te pakken.

Conclusie

Het pad naar een gezonder en strakker lichaam is er een vol met mythen en feiten. Wat duidelijk naar voren komt, is dat terwijl plaatselijk vet verbranden een vaak gehoorde, maar ongegronde wens blijft, gericht spieren versterken wel degelijk zijn vruchten afwerpt. Door je te concentreren op het versterken van specifieke spiergroepen, een calorietekort en lichaamsbeweging, kan je je lichaam vormen en tonen zoals jij dat wilt. De sleutel is consistentie, geduld en een goed begrip van hoe ons lichaam werkt. Met de juiste aanpak en mindset is jouw ideale lichaam binnen handbereik!

Verlies 1 kilo vet per week met lekker en normaal eten!

Begin direct met afvallen! Geen shakes, koolhydraatarm dieet of andere rare fratsen!

Begin met afvallen
YellowFit

Gezond en blijvend fit met normaal en lekker eten met YellowFit!

Klantenservice

Contact

Veel gestelde vragen

Levering en verzending

Retourneren

Contact

YellowFit
Steenovenweg 5
5708HN Helmond
KVK: 52894584