Hoeveel kan je afvallen in een maand?

Het is iets wat veel mensen zich afvallen wanneer ze starten met afvallen: “Hoeveel kan je afvallen in een maand?” Iedereen wil natuurlijk snel resultaat zien. Maar wat is nu echt mogelijk binnen een maand en wat is gezond?

In dit artikel gaan we op een onderbouwde manier bekijken hoeveel je kunt afvallen in een maand.

Hoeveel kan je afvallen in een maand?

Uit onderzoek blijkt dat een veilig en duurzaam gewichtsverlies ligt tussen de 0,5 tot 1 kilo per week1. Dus als we uitgaan van vier weken in een maand:

Kun je ongeveer tussen de 2 en 4 kilo per maand afvallen op een gezonde manier.

Dit tempo zorgt ervoor dat je voornamelijk vet verliest en niet zozeer spiermassa. Bovendien verklein je zo het risico op gezondheidsproblemen die kunnen optreden bij tƩ snel gewichtsverlies.

šŸ‘‰ Je kunt onze weekmenu’s proberen waarmee iedere week een kilo kunt verliezen met lekker en normaal eten!

Is het allemaal vet wat je verliest?

Wanneer de weegschaal aangeeft dat je gewicht hebt verloren, betekent dit niet automatisch dat je allen vet hebt verbrand. Er spelen diverse factoren mee die je gewicht beĆÆnvloeden. Laten we eens nader bekijken wat er eigenlijk gebeurt als die cijfertjes omlaag gaan.

Watergewicht

Wanneer je begint met afvallen, zul je in de eerste week waarschijnlijk merken dat je snel wat kilo’s verliest1. Dit komt grotendeels door het verliezen van watergewicht, zeker als je een koolhydraatarm dieet volgt. Koolhydraten slaan water op in je lichaam, dus als je ze vermindert, verlies je ook vocht.

Spiermassa

Ja, je leest het goed. Je kunt ook spiermassa verliezen, vooral als je niet op de juiste manier eet of traint2. Dit is waarom krachttraining en voldoende eiwitinname cruciaal zijn tijdens het afvallen. Je wilt je harde spierwerk behouden terwijl je het vet verbrandt!

Vet

Dit is natuurlijk wat de meesten van ons willen verliezen. Na de initiƫle fase van snel gewichtsverlies (voornamelijk water), zou je lichaam moeten beginnen met het verbranden van opgeslagen vet voor energie. Dit proces wordt efficiƫnter naarmate je consistent blijft met je dieet en beweging.

Wat zegt de weegschaal?

De weegschaal geeft een algemeen beeld, maar het vertelt niet het volledige verhaal. Als je bijvoorbeeld ook aan krachttraining doet, kan je spiermassa toenemen terwijl je vet verliest, wat betekent dat je gewicht misschien niet veel verandert, maar je lichaamssamenstelling wel.

Kun je nog sneller afvallen binnen een maand?

Als je een maand de tijd hebt en je wilt een paar extra kilo’s kwijt, vraag je je misschien af: “Kan ik in deze korte periode nog meer gewicht verliezen?” Technisch gezien, ja, maar het brengt enkele uitdagingen en risico’s met zich mee.

Crashdiƫten

Crashdiƫten beloven vaak snel gewichtsverlies binnen enkele weken1. Hoewel je in een maand tijd aanzienlijk gewicht kunt verliezen met deze diƫten:

  • Gaat veel van dat gewichtsverlies over water en spiermassa en niet over vet.
  • Kan je lichaam essentiĆ«le voedingsstoffen missen, wat gevaarlijk is als dit voor langere tijd wordt volgehouden.
  • Is de kans groot dat je de verloren kilo’s weer terugkrijgt zodra je stopt met het dieet.

Extreem veel sporten

Door elke dag intensief te sporten, kun je in een maand tijd zeker een paar extra kilo’s kwijtraken. Maar:

  • Het risico op blessures neemt toe.
  • Het lichaam heeft rustdagen nodig voor herstel.
  • Zonder een bijpassend dieet is de kans op gewichtsverlies beperkter.

Is sneller afvallen in een maand de moeite waard?

Als je in een maand tijd 4 kilo verliest door gezond te eten en te sporten, is dat al een geweldige prestatie. Proberen daar nog meer kilo’s aan toe te voegen kan:

  • Leiden tot voedingstekorten.
  • Je lichaam onder onnodige stress zetten.
  • Het risico op jo-jo diĆ«ten vergroten, waarbij je snel weer aankomt.

Conclusie

Terwijl het verleidelijk kan zijn om te proberen in Ć©Ć©n maand tijd zo veel mogelijk gewicht te verliezen, is een stabiel en gestaag tempo het beste voor je gezondheid en welzijn. Stel realistische doelen, blijf consistent en onthoud dat echte verandering tijd kost.

Verlies 1 kilo vet per week met lekker en normaal eten!

Begin direct met afvallen! Geen shakes, koolhydraatarm dieet of andere rare fratsen!

Begin met afvallen
YellowFit

Gezond en blijvend fit met normaal en lekker eten met YellowFit!

Klantenservice

Contact

Veel gestelde vragen

Levering en verzending

Retourneren

Contact

YellowFit
Steenovenweg 5
5708HN Helmond
KVK: 52894584